Patrik Banga, vzor novinářské etiky a profesionality

1. 11. 2016 12:22:00
Dovoluji si reagovat na blog Patrika Bangy, který svým pohledem či spíše osobním zaujetím komentuje úmrtí mladého útočníka v pizzerii.

K čemu v pizzerii došlo je popsáno zde, situaci nemá moc cenu komentovat. Za mě snad jen, že pokud pár ran schytal, musel s tím jako útočník počítat a pokud se bránil, kousal, plival, musel počítat s tím, že i na zemi (zda tak činil nevím a co se dělo také ne).

Nyní k panu Bangovi a jeho blogu, v úvodu píše, cituji: "kdy měl napadat". Tedy že nebylo dokázané, že útočník tak činil. V pořádku, ještě není vyšetřeno, že tomu tak je, i když video ukazuje dost. I když se asi mnohým líbit nebude, zde bych souhlasil. Jenže to "údajně" je pouze tehdy, pokud se jedná o útočníka. Jakmile jde o oběti, už pěkně na tvrdo.

Svědek, který svědčí ve prospěch útočníka je dle pana Bangy zcela věrohodný, kdežto svědci z pizzerie jsou nevěrohodní a lžou. Už toto je za hranou, ale pan Banga jede dál.

Dokládá video, kde je prý útok na útočníka vidět. Celé video je sestřihané, jeden zákrok vidět 3x a není vidět zda k něčemu takovému dochází, popř. proč a co se přesně děje. Ale pan Banga má jasno. Útočník je mlácen proto, že ten chudák byl toxikoman (neboli feťák) a nebo proto, že byl Rom. Toto už není jen za hranou, toto je demagogie, naprosto neobjektivní, zaujatý pohled, který nemá s poctivou novinařinou nic společného. A pokud to pan Banga prezentuje jako svůj soukromý blog, měl by být tento článek přesunut do soukromých (nikoliv veřejných), protože prezentuje něco, co nemá podložené. Podotýkám, někteří blogeři za to dostali ban. Vedoucí blogů a diskusí, který sám pravidla nedodržuje. Něco jak ožralý policista co bourá. Dělat z útočníka oběť.

Dorazil to tvrzením, že kdo tvrdí že nebyl mlácen, ten lže. Není třeba možné pane Bango, že dotyčného nemlátí ale křísí? Nebo že že útočník kouše, plive? Nenapadlo Vás to?

Hypoteticky, sedět v té restauraci já, stát se co se stalo, poté se pokusit mladíka křísit mlácením do hrudi a mačkáním a od Vás si přečíst, že jsem ho bil protože je Rom, dám Vás snad k soudu. Nebo Vám dám zasloužených pár výchovných facek, jako chlap chlapovi. Než to řešit přes právníky. A to jako člověk, který opravdu fyzickým násilím pohrdá.

Chápete, že se poté člověk bude bát pomáhat Romům, kteří budou potřebovat první pomoc či podobně? Stane se autonehoda, ale jakmile uvidím Roma v hořícím autě, raději ho tam asi se sebezapřením nechám. Protože Vy by jste byl snad schopen napsat, že jsem to auto zapálil já. Ne, stejně bych se snažil pomoci.

Uvědomujete si, čeho se dopouštíte? Uvědomujete si, co lidem postiženým útočníkem můžete teoreticky způsobit? Že jim teoreticky může jít o život, živobytí? Co způsobujete samotným Romům? Jak jim tímto škodíte? Že tímto zcela a naprosto zbytečně vyvoláváte ve společnosti napětí?

Dokud nerozhodne soud (pokud bude), či policie nedošetří, jedná se pouze o Vaši spekulaci a tvrzení, které je postavené na vodě. Takže nechte policii konat, šetřit, patology pitvat a zkoumat a pokud budou nesrovnalosti, napadněte je, ale nejdřív si vše ověřte! Jen podotknu, pitva vyloučila cizí zavinění. Je mi jasné, že pitva byla a případná další bude zmanipulovaná. Dočkáme se nějakého článku o rasistickém patologovi pane Banga?

Ještě dodám, nehodnotím ani původ, vzhled či cokoliv podobného (ani útočníka, ani kohokoliv dalšího), je mi to úplně jedno, svědomí mám čisté. Naposled jsem s cikány obědval v sobotu a ne proto, že jsem musel. Ale s prominutím, Vy se dopouštíte diskriminace pane Banga, protože ta není definována pouze směrem od majority k minoritě, ale i opačně.

Je mi líto napadených a vyjadřuji jim můj osobní obdiv, že se útočníkovi statečně postavili. Též je mi líto všech slušných Romů, na které se díky tomuto dalšímu políčku bude společnost dívat více skrz prsty.

Původně jsem chtěl novinářskou etiku shrnout na jiných údernících, ukázkových vzorcích, třeba na panu Mánertovi, paní Barochové a dalších, leč takhle mě vyprovokovat k činu dokázal až pan Banga. K těm dalším se třeba také někdy dostanu, pokud mě nezablokují. Myslím ale, že názor si již hodně lidí udělalo.

Je smutné, že na jednom z největších zpravodajských portálů dostává taková neprofesionalita takový prostor. Ani se nedivím, že se hodně lidí učí číst mezi řádky, interpretovat zprávy opačně, či si jdou fakta ověřit jinam. Jak za komunistů. A křišťálová lupa na tom z hola nic nezmění.

PS: už se na Vaši "diskusi" a mínusy těším paní Rank a pane Polický. Počítám, že tento blog bude smazán nebo přesunut bez vysvětlení, ale názor, názor pane Banga zašlapat nemůžete. Stejně tak nezašlapete své neprofesionální zaujetí, demagogii, amérismus a propagandistickou rádoby žurnalistiku.

S přáním pěkného dne

MZ

Autor: Michal Zákoucký | úterý 1.11.2016 12:22 | karma článku: 44.36 | přečteno: 3502x

Další články blogera

Michal Zákoucký

Jak jsme díky rasismu rozvrátili ekonomiku a zničili stát

Soud shledal nevinným Ukrajince, který údajně v sebeobraně zabil, tedy spíše zavraždil Roma. Vůbec si soud neuvědomuje, co tím způsobil. Důsledky budou katastrofální.

26.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 23.49 | Přečteno: 526 | Diskuse

Michal Zákoucký

Konečně nám vládne pravice.

Lid si zvolil "pravicovou" vládu a jsem za to velmi rád. A myslím, že paní Markéta Pekarová Adamová to řekla jasně, vláda má výsledky. Musíme vládě fandit, trochu se uskromnit a bude lépe.

14.11.2023 v 13:51 | Karma článku: 46.03 | Přečteno: 7564 | Diskuse

Michal Zákoucký

Zase jsme my progresivisté o krok před Vámi, klidně si pukněte.

Konečně dorazila na naše mobily skvělá aplikace, která jednoznačně omezí sexuální zneužívání a konečně nastaví jasná a srozumitelná pravidla.

23.6.2022 v 19:30 | Karma článku: 31.80 | Přečteno: 943 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 11.42 | Přečteno: 150 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 10.91 | Přečteno: 293 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2815

Hodně koníčků, málo času, Čech. Když občas něco napíši, tak se pod to většinou podepíši. Člen FIA: furt in Arbeit.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...