Vážený pane Šimone Pánku, mohu s Vámi nesouhlasit?

Dovoluji si trochu polemizovat s panem Šimonem Pánkem a často s ním nesouhlasit, poslední rozhovor na který narážím je možné přečíst zde. 

Již v úvodu si pan Pánek stěžuje, že je atmosféra vůči neziskovkám kritická. Položil jste si otázku proč tomu tak je? Nebo prostě jen prohlásíte, že jsou lidé ovce a nepřemýšlí? A není tomu naopak, že naopak přemýšlí? Nenapadlo Vás to? Co začít u sebe, tedy hledat chyby?

Nehodlám rozebírat do šroubku Vaši činnost, jistě nějaká bohulibá je a má svůj přínos. 

Začal bych Vaší stížností nad dostatkem faktů.
Píšete, že jste kontrolováni do poslední koruny a pokud by tak byla kontrolována každá zakázka, ušetřilo by se desítky miliard. Dobře, vůbec si nedělám iluze o tom, že se ztratí hodně. Ale napsal jste to jako fakt, takže kde jsou k tomu důkazy, proč zrovna desítky, proč ne stovky, proč ne jedna? Jak jste na toto číslo přišel? Prostě jste tak řekl? Když o něčem takovém víte, kolik jste podal trestních oznámení? Tedy fakta nikde. 

Bráníte se kritice tím, že ji šmahem odsoudíte s tím, že je to jen omezená anonymní kritika na soc. sítích a že lidé nechtějí fakta, protože nemají čas je číst. Jiná kritika není? Dobře, proč poté ale paušálem a bez faktů odsoudíte lidi, kteří přispívat nechtějí? Nazvete je neslušnými občany? Tedy pokud nepřispívám ČvT jsem neslušný občan? Promiňte, to je bez komentáře. 

Dále mě fascinuje stížnost, že zde v ČR od lidí dostáváte pouze 135mil a zbytek od EU, OSN atd. Měl bych záludný dotaz, EU a OSN ty peníze vzaly kde? To nebylo od lidí (firem)? Z daní? Si je ty organizace vyrobily, vymyslely? 

Pokud mohu psát za sebe, proč jsem přispěl na katastrofy (jinou formou) a Vám neposlal nikdy ani korunu a nikdy ani nepošlu. Je to jednoduché, protože za katastrofy často člověk nemůže (nebo ne tak přímo), prostě byly, jsou a budou, hlavně přírodní. Tedy, nejedná se o patologický jev, lidem kterým pomůžete Vám budou vděční, víte že jim pomáháte se postavit na vlastní nohy a až se na ně postaví, jednou třeba pomohou oni Vám. Tedy spoléháte na nějakou solidaritu a i kdyby ne, tak to děláte pro dobrý pocit, že pomoc našla své uplatnění.

Jenže, tato solidarita přece nemůže fungovat neustále. Nemohu neustále pomáhat zemím, kde se válčí desítky let, bez jakékoliv změny. Nemohu být třeba desetkrát solidární s člověkem, co si postavil dům u řeky a brečí každý rok, že je vytopen. Nemohu pořád platit školy, vrtat studny, léčit, poté se převalí bojová linie a začít od nuly. Oni sami se to musí chtít naučit, oni sami musí chtít tak žít. 

Dále se nechci podílet na případné genocidě či vyhladověný miliónů. A to proč? Dnes bohulibě pomůžete přežít tisícům, kteří nejsou schopni se sami uživit, postarat se o sebe a to ani s naší pomocí. 
Příště to bude desetitisícům, poté miliónům a poté už na to ani bohatá Evropa nebude mít. Co s tím? Já chápu, že vidět umírat dítě na banální nemoc je děsné a ani mě nenechává v klidu. Jenže oni sami musí chtít. A to byste musel  změnit mentalitu těch lidí. A teď otázka, máte na to právo? Chtějí to? A i kdybychom si řekli, že ano, půjde změnit mentalita?
A která organizace to zajistí? Vždyť téměř všechny se naprosto zdiskreditovaly na uprchlících z Afriky a odjinud, kde se neválčí, tedy i ta Vaše.

Dále by mě zajímal výsledek Vaší činnosti a jiných neziskovek, tedy měřitelný, tedy fakta. 
A jaká fakta? Kolik lidí je dnes samostatných (mimo EU, Afriku třeba myslím), kolik států díky Vaši pomoci prosperuje a jak, jak se změnil demografický vývoj, porodnost, úmrtí na různé nemoci, vzdělanost? 

Třešničkou na dortu Vaší činnosti je migrační manifest. Pominu-li teď, k čemu vybízí a jak, je to jasný důkaz, že prosazujete politický vliv, se kterým ne každý souhlasí. Dokážete se s tím smířit?

S přáním pěkného dne

Neanonymní, nepřemýšlející, neslušný a nesolidární ovčan
MZ 

Článek zde

Autor: Michal Zákoucký | pátek 13.1.2017 15:54 | karma článku: 48,57 | přečteno: 13925x
  • Další články autora

Michal Zákoucký

Konečně nám vládne pravice.

14.11.2023 v 13:51 | Karma: 46,03

Michal Zákoucký

Nouzový stav musí pokračovat!

19.11.2020 v 11:11 | Karma: 24,33

Michal Zákoucký

Gipsy.cz budou Českým slavíkem

29.11.2016 v 18:04 | Karma: 47,24
  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2843x
Hodně koníčků, málo času, Čech. Když občas něco napíši, tak se pod to většinou podepíši. Člen FIA: furt in Arbeit.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky