Michal Zákoucký

A už se volá po vystoupení z EU, myslíte to upřímně?

25. 09. 2015 11:15:00
Opět se ukázal v celé své nahotě systém fungování EU, po kterém ale spousta lidí volala a vychvalovala ho do nebes.

Nebudu v tomto článku rozebírat Merkelovou, která si nejdříve pozve milióny uprchlíků, následně neví co s nimi a poté nutí jiné země uprchlíky přijmout. Nebudu psát, že v roce 2010 tato dáma prohlásila, že multikulturalismus selhal. Nebudu tu rozebírat naše politiky, kteří opět kapitulovali a nebudou dělat potíže. A to i přesto, že by za nimi stála velká část národa, opět. Nebudu zde psát o střetu kultur a o tom, co je většina uprchlíků zač, protože na toto téma bylo napsáno hodně a člověk si informace získá. I když mu je křišťálová média tají či ze záhadných příčin neukáží. Nechci podléhat krátkodobým náladám a křičet o dalším Mnichově, nechci volat po okamžitém vystoupení z EU kvůli kvótám, podepisovat petice. A proč? Protože to je to dle mého hysterie, která přejde. Lidé zapomenou. I když si dle mého těch uprchlíků nakonec rozdělíme tak 20x tolik.

Potřeba vystoupit z EU, či EU totálně reformovat (což je nemožné, kapři si rybník nevypustí) musí být dlouhodobá, nemá být emočním výlevem jako reakce na jeden z diktátů. Těch diktátů je tolik, jen jsme se s některými smířili, některé nám vlastně ani nevadí, některé se dokonce spoustě lidem líbí. Tu třeba zákaz kouření v restauracích.

Jedná se o systém schvalování, který si asi většina přála. Ptám se tedy, kde jsou Ti, co podporovali Lisabon, Ti dnes volají nebo nevolají po vystoupení? Kde jsou Ti, co volali po větší integraci EU bez zvážení důsledků? Přijde první větší průser a hned se volá po vystoupení. Jsou tací, kteří na tyto problémy a zápory upozorňovali, ještě teď si pamatuji reakce oponentů na jejich počínání, že vše vidí černě, musí se dívat optikou Evropana (dodnes netuším, co Evropan je). A Ti se dnes nejvíce diví, že pane Sobotko, Zaorálku a další.

Zanechme tedy emocí, podívejme se na věc z dlouhodobého hlediska a zvažme, co by pro každého z nás vystoupení z EU znamenalo. Zda to tedy opravdu chceme. Aby potom někteří z nás nepsali články a nenadávali, že oni tu nezaměstnanost nechtěli, že nechtěli, aby se stopla výstavba tu bazénu, tu zastávky. Přijdeme o dotace. Ekonomika neporoste tolik, spíš hodně klesne, stoupne nezaměstnanost. Již tak katastrofální infrastruktura přijde o další peníze. Spousta lidí závislých na dotacích bude muset hledat novou obživu. Našlo by se daleko více. Ale zároveň si musíme položit otázku, zda potřebujeme deset dětských hřišť na 1km2. Zda potřebujeme dotovat každý, byť sebepitomější projekt? Že jsou dotace přínosné a dávají se i do důležitých projektů? Ano, ale to si snad dokážeme zvážit zde v ČR lépe, než to udělá bruselský úředník či jeho prodloužená ruka a můžeme zvolit jinou formu dotování projektů, pokud je dotovat chtít budeme. Smutné je, že prakticky každá země, která odevzdává do rozpočtu EU je zadlužená, peníze do rozpočtu EU odvádí z půjčených peněz. A dluhy budeme muset stejně jednou uhradit, nebo alespoň úroky v reálném čase. A až zase další stát začne padat, tak zase budeme hezky v rámci solidarity přispívat. Protože by to ohrozilo celou Eurozónu či dokonce celou EU. O toto zase přijdeme, tedy o celoevropskou dluhovou spirálu.

Jsem pro zachování Schengenu, pokud budou hranice Schengenu dle smluv hlídány, jsem pro volný pohyb zboží. Ale je možné, že vystoupením o to přijdeme, protože si nedělám iluze o pomstychtivosti lidí jako Schulz a další. Jistě si vymyslí další sankce, které nelze bez podrobné analýzy předvídat. Všichni co voláte po vystoupení, zvážili jste to? Bez emocí, racionálně?

Za sebe mohu napsat, že jsem dlouhodobě pro, co nejdřív tento autokratický socialistický spolek opustit! Bude to bolet, ale budeme svými pány a budeme si moci řídit směřování našeho státu tak, jak my budeme chtít, bez jakéhokoliv diktátu z EU. Pro mě osobně je lepší být rovný v ošuntělých šatech, než se křivit v obleku od Armaniho. Oblek, který mně někdo zadotoval z půjčených peněz a na který jsem z půjčených peněz musel přispět. A co pro Vás? Opravdu to myslíte vážně, opravdu jste zvážili důsledky? Nebo jen v emocích podepsali petici? Nejsem znalec práva, ale má petice nějaký závazný právní dopad? Pokud jste vše dobře zvážili a rozhodli se pro vystoupení, pojďme do toho, ale pořádně. Tedy hlavně u voleb. Ale ono to stejně dopadne jako vždy, lidé zapomenou a u voleb zase dostanou staří známí svá procenta. Psi štěkají...

S přáním pěkného dne

MZ

Autor: Michal Zákoucký | karma: 28.94 | přečteno: 888 ×
Poslední články autora