Dědo, proč slavíme Vánoce potají a co to je ta svoboda, o které pořád mluvíš?

Vnoučku, musíš mi slíbit, že to co Ti teď povím, nikomu neřekneš. Víš jaký trest by nás čekal. Nepovím Ti, co je svoboda, ale povím Ti, co svoboda není a Ty si názor uděláš sám. Slibuji dědečku, tak už prosím povídej.

To už je dávno, já byl celkem mlád a ty jsi nebyl na světě, to se psal rok 2015 a ten je považován za ten, kdy to vše začalo.
V té době ještě lidé mohli volit, volit názor, směřování. Na hlasovacím lístku si vybrali stranu, která jim nejvíce vyhovovala a té dali hlas. A v té době vládl Sobotka, Babiš a jejich teamy, protože těch hlasů dostali nejvíc.

Oni nebyli zlí, oni jen chtěli dobro, dobro pro všechny, vybírat řádně daně.
Začlo to nevinně, takovým malým porušením domovní svobody, úředníci budou kontrolovat jen, čím doma topíme. A vidíš vnoučku, dnes nám pořád kontrolují, zda správně třídíme odpad, zda pereme ve správném pracím prášku, zda moc netopíme, zda zaléváme květiny a zda netýráme kočky či jiná zvířata. 
Dřív jsme i psa mít mohli. Také nám dnes kontrolují lednici a monitorují platby v obchodech, zda kupujeme a jíme správné zdravé jídlo a tím sebe neohrožujeme na životě. 
A to dřív nebylo vnoučku, neříkám, že bylo dobré čmoudit lidem hnusem pod nos, ale ono víš, s jídlem roste chuť a kam až vyrostla vidíš, škoda jen, že ty nepoznáš ten rozdíl.

Také si představ, že dřív byli drobní podnikatelé, ne jen těch pár dnešních obřích společností. A ti podnikatelé si podnikali, někteří měli třeba restaurace. Dřív se kouřili takové nezdravé tyčinky, ale ten podnikatel si mohl rozhodnout, zda chce, aby se mu v restauraci kouřilo.
Jenže pak ve všech restauracích kouření zakázali. Moudrý čin, říkalo tehdy mnoho lidí. Ale dědo, nutil ty lidi tam chodit? Nenutil vnoučku, mohli jít do nekuřácké, ale to je ono, když dobro, tak dobro pro všechny. 
A pak to šlo dále vnoučku, nařídili, kolik bude stát voda v restauracích. Pak nakázali, kolik může být ve městě trafik, obchodů, prodejen bot, kolik je maximální cena toho či toho. Na diskotékách se omezil hluk na přijatelných pár decibelů, aby jsme si neničili ušní bubínky, koncerty se zakázaly úplně. 

Aby zamezili daňovým únikům, nařídili tenkráte živnostníkům vlastnit registrační pokladny. A právnickým osobám nařídili, že daně budou odevzdávat jednou měsíčně. Pod hrouzbou velkých pokut. A to víš vnoučku ze školy dobře, že čím více sešitů, domácích úkolů a papírů máš, tím více času Tě stojí. A čas jsou peníze.
Oni mysleli, že podvodníci zmizí, ale nezmizeli. Naopak, podvodník si vždy najde cestu a poctivý na to doplatí. Vše se tenkrát odesílalo do jednoho centra, vše co kdo kdy komu prodal a za kolik. A to víš vnoučku, to jsou informace a ty mají cenu. Škoda, že se k těm infromacím dostalo tenkrát jen těch pár vyvolených.
A pak to šlo dále, kontroly, zda ten a ten zaměstnanec nevypil moc kafe, čím by se ohrozilo jeho zdraví. Zda zaměstnance příliš nestresuji, dbám na jejich zdraví a pohodlí. Tuny papírů a dat, účetní oddělení, HR oddělení a další podpůrné oddělení odčerpávaly více zdrojů, než šlo na vývoj či výrobu. A to víš vnoučku, to Tě pak přejde chuť podnikat. 

Na vše musí být vnoučku kontrola, ideálně tajná. A v tom roce se třeba mohla i normální dopravní policie maskovat, jako BIS či kriminálka. A pak se tak maskovali všichni, až nikdo nevěděl, kdo koho kdy kontroluje. A pak dostal největší pravomoci úřad pro ochranu životního prostředí. 
To se totiž pár moudrých hlav sešlo v Paříži a řeklo si, že zastaví nějaké oteplování. Tož vnoučku, já přírodu bránil, není správné kácet lesy, ničit půdu, nevážit si přírody kolem. Ale řekni mi sám, co má co ekologie dělat s řepkou, kterou jsme lili do motorů? A tak se rozhodlo, že zastavíme nejdříve globální oteplování a pak i ochlazení. 
Prý budeme regulovat slunce jako žárovku, když bude nejhůř. A těch peněz, ještě dnes se za břicho popadám, kolik lidí jim to sežralo. 

Víš, když jsme třeba kupovali pastelky, tak jsem Ti říkal, že polovina jde na dluh vnoučku? A ten dluh, za ten se Ti omlouvám, za tu moji generaci. Ale to tenkrát pan Babiš říkal, Ano, už je lépe. Dluh 70 mld. v době růstu je v pořádku. To jen já jsem si v duchu říkal, že to je případ pro nějakou kliniku, či snad na vypolstrovanou celu.
A protože ten dluh skupovaly ty největší společnosti, vládly nám vlastně ony a tak to dopadlo, jak dopadlo, dnes už tu jiné nemáme. 

Ony nám nevládly jen ty organizace, ale začaly nám tenkráte přebírat otěže neziskovky a různí aktivisté. Dokonce kontrolovali diskuse na internetu, tam to začalo, proč se dnes každý bojí vyjádřit. A nejen to, když jsi byl aktivista, mohl jsi vše, vlajku zahodit. Občas někoho zmlátit či mu jinak ublížit, beztrestně, když jsi byl aktivista na správné straně.

Vše tenkráte podpořeno médii, sice ne jako dnes, ale už tenkráte dokázala hodně.

Ono vnoučku, až Ti někdo bude vnucovat, že něco dělá pro Tvé dobro, nastraž uši a přemýšlej. Protože i to nejlepší dobro může být pro někoho zlo. Ono, tenkráte si hodně lidí myslelo, že to nikdy nemůže dojít až sem. Ale salámová metoda je salámová metoda, pěkně postupně po krůčkách přidávat. A kolikrát se to opakovalo, to samé si lidé mysleli třeba i v roce 1948. Nepoučitelní. Nejdříve stvořit soudruha, potom Evropana.

Jenže to můj vnoučku není to nejhorší, Ty aspoň víš, co jsou to Vánoce narozdíl od mnoha Tvých kamarádů. Byl to trochu kýč a často komerční záležitost, ale když jsi si udělal Vánoce po svém, byly moc hezké, jako máme teď. Jen tenkrát byla výzdoba měst, rodina se sešla, dala si pár dárků jako důkaz, že mu na druhém záleží. Jako to děláme my, potají. Společná večeře, pohádky, cukroví.

No jo vnoučku, jenže to se sem přihnala taková vlna. Zakázali nám nosit zbraně, takže jsme to projeli, protože s rybičkou se proti AK47 špatně brání. Co jsme projeli dědo? Ale nic vnoučku, teď vezmi koberec a jdeme klečet hlavou směrem k Mecce.

A dědečku, to se také nemuselo? 

Jo, to jsme to tenkrát pěkně pohnojili říkám si v duchu. Ale hlavně, že se pár odvážlivců našlo, tradice udržují a nebojí se trestů. Protože ví, že jednou se dobré časy a zdravý rozum vrátí. 

Ale stejně pevně věřím, že budeme svým vnukům a vnučkám vyprávět veselejší příběh. Že by změna začala v roce 2016?

S přáním klidných svátků Vánočních, užijte si je
MZ

Autor: Michal Zákoucký | středa 23.12.2015 13:15 | karma článku: 33,67 | přečteno: 1068x
  • Další články autora

Michal Zákoucký

Konečně nám vládne pravice.

14.11.2023 v 13:51 | Karma: 46,03

Michal Zákoucký

Nouzový stav musí pokračovat!

19.11.2020 v 11:11 | Karma: 24,33

Michal Zákoucký

Gipsy.cz budou Českým slavíkem

29.11.2016 v 18:04 | Karma: 47,24
  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2843x
Hodně koníčků, málo času, Čech. Když občas něco napíši, tak se pod to většinou podepíši. Člen FIA: furt in Arbeit.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky